ŠEJH SA’D EŠ-ŠISRI U POSJETI REISU-L-ULEMI I ISLAMSKOJ ZAJEDNICI U BIH


shadow

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u posjetu primio dr. Sa’d bin Nasira eš-Šisria, savjetnika kralja Saudijske Arabije Selmana bin Abdulaziza i člana Vijeća visoke uleme Kraljevine Saudijske Arabije. Sastanku su uz delegaciju koja je doputovala sa šejhom Eš-Šisrijem prisustvovali i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije NJ.E. Hani bin Abdullah Mominah, ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije šejh dr. Abdul-Medžid El-Gajs, te članovi Rijaseta i saradnici Resiu-l-uleme.

Reisu-l-ulema je gosta upoznao sa članovima Rijaseta, organizacionom strukturom IZ, te trenutnom situacijom vjerskog života u BiH. Zahvalio se na kontinuiranoj podršci Saudijske Arabije, njenih vladara, uleme i naroda Bosni i Hercegovini, njenom narodu a posebno na podršci Islamskoj zajednici u BiH.

Dr. Sa’d bin Nasir Eš-Šisri je rekao kako je od njega zatraženo da Reisu-l-ulemi, članovima Rijaseta i svim muslimanima prenese iskrene selame Sluge dvaju harema kralja Saudijske Arabije Selmana bin Abdulaziza i NJ.V. prijestolonasljednika princa Muhameda bin Selmana al Sauda koji kao i čitav saudijski narod imaju posebno poštovanje prema Bošnjacima i svim građanima prijateljske Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se usaglasili oko potrebe da ulema muslimanskog svijeta radi zajedno na očuvanju muslimanskog jedinstva, a šejh Eš-Šisri je posebno naglasio podršku uleme Saudijske Arabije očuvanju institucionalnog življenja islama na ovim prostorima kroz Islamsku zajednicu i njenu nauk koji se temelji na hanefijskom mezhebu.

Inače, Šejh Eš-Šisri boravi u višednevnoj posjeti Islamskoj Zajednici u Bosni i Hercegovini tokom koje će imati susrete sa muftijama, profesorima obrazovnih institucija IZ u BiH i imamima a posjetit će institucije Islamske zajednice u Bihaću i Travniku.

Author

admin