DELEGACIJA AUSTRIJSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE I BK BIH KOD REISU-L-ULEME


shadow

Danas se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sastao sa delegacijom Austrijske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH. Delegaciju su predvodili kardinal Christoph Schönborn, predsjednik Austrijske biskupske konferencije i bečki nadbiskup i kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije BiH i nadbiskup metropolit vrhbosanski.

U srdačnoj atmosferi razgovaralo se o međureligijskom dijalogu u BiH i Republici Austriji te saradnji IZ u BiH i Katoličke crkve.

Nakon sastanka vjerski poglavari su se obratili prisutnim medijima.

Tom prilikom kardinal Puljić je istakao dobru institucionalnu saradnju sa Islamskom zajednicom u BiH, dok je kardinal Schönborn naglasio da Bosanci i Hercegovci predstavljaju model integracije u Republici Austriji.

Reisu-l-ulema je ovom prilikom izrazio svoju zadovoljstvo što je došlo do ovog sastanka te izrazio nadu da će se slični susreti organizirati i u budućnosti s ciljem jačanja saradnje među dvjema vjerskim zajednicama. Reisu-l-ulema je iskazao i nadu da će biskupi iskoristiti svoj uticaj kako bi prezentirali pravu sliku situacije u Bosne i Hercegovine i time pomogli njene EU integracije.(kraj)

Author

admin