U Sarajevu klanjana dženaza emeritusu prof. dr. Omeru Nakičeviću


shadow

Dženaza emeritusu prof. dr. Omeru Nakičeviću klanjana je danas u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

Dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

„Klanjanjem dženaze proučili smo dovu pred dušu našeg profesora Nakičevića, moleći Dragog Boga da mu se smiluje i oprosti njegove grijehe. Ovo su trenuci kada se s njim rastajemo s ovog dunjalučkog života, u nadi da ćemo se susresti tamo gdje se vjernici susreću“, kazao je reisul-ulema.

Porodici, prijateljima, kolegama, učenicima, studentima, predstavnicima akademske zajednice i mnogim drugim koji su došli na dženazu obratio se dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mustafa Hasani.

„U jednom hadisu Poslanik, a.s., kaže: Blago onome kome Allah da dug život, a on stalno radi dobra djela. Svi smo mi svjedoci da je život profesora Nakičevića bio posvećen činjenju dobrih djela“, naglasio je dekan Hasani.

Podsjećajući na životni put profesora Nakičevića, dekan je akcentirao da je bio primjer posvećenog čovjeka.

„Ono po čemu možemo da pamtimo profesora Nakičevića i što je razlog zašto smo danas ovdje, jeste da smo imali primjer nevjerovatno posvećenog čovjeka svojim životnim ciljevima i činjenju dobra, ličnom napretku, učenju, zalaganju za boljitak. On nije prihvatao da nešto ne može da uradi. Pokrenuo je mnoge projekte, a mi vidimo koliko je tu uloženo energije, žrtve, da bi to ostvario. I kada je otišao u penziju, nije prestao da radi. Kad god bismo ga posjetili, vidjeli smo ga okruženim knjigama, u brojnim projektima. U svojoj starosti je bio mlađi nego mi mnogi danas. Bio je zahtjevan profesor, ali zbog znanja i nauke. Nekad je bio neumoljiv, ali opet zbog projekata koje je vodio, za koje se istinski zalagao. Molim Allaha da nam da što više blagodati kroz ovakve primjere, i da budemo dostoji nasljednici naših uzoritih profesora, poput profesora Nakičevića“, poručio je on.

Danas u 15.00 sati, dženaza će se obaviti u Teočaku, gdje će profesor biti i ukopan.

Sjećanje i komemoracija povodom preseljenja na ahiret emeritusa prof. dr. Omera Nakičevića bit će održani u utorak 27. augusta 2024. godine u 14.00 sati u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Profesor Omer Nakičević je na bolji svijet preselio 23. augusta u 98. godini života, a njegovom smrti Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Univerzitet u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu ostali su bez uglednog profesora, istaknutog i društveno angažiranog intelektualca.

Author

admin