Kladanj: Centralna svečanost manifestacije „Dova kod Djevojačke pećine“


shadow

Na dovištu kod Djevojačke pećine u džematu Brateljevići, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kladanj, danas je proučena tradicionalna dova.

Program je realizovan kao centralni dio manifestacije „Dova kod Djevojačke pećine“, a u svojstvu izalanika reisul-uleme Islamske zajednice je ovom prilikom govorio Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice.

„Čestitam vam na tome što ste čuvari tradicije koja je utemeljena na našoj duhovnosti. Na tome čestitam Muftijstvu, Medžlisu i džematu, kao i svima vama. Vi ste, braćo i sestre čuvari ove tradicije. Čuvate je uspravno, onako kako ste čuvali i domovinu onda kada je to bilo potrebno“, poručio je efendija Arnaut.

Posebno značajnim je istakao motive i ciljeve dolaska na dovište.

„Dovišta na koja su išli naši preci bogumili su oplemenjena islamskom duhovnošću. Njih su iznjedrili dobri Bošnjani koji su osjetili ova brda i ovu prirodu. Gospodar nas je počastio da ovu tradiciju možemo oplemeniti islamskim vrijednostima, pa ne dozvolimo da to iko napada i dovodi u pitanje. Hoćemo da se u našoj prirodi, ovim šumama i na našim livadama uče poruke Kur’ana i izgovaraju riječi zikra“, naglasio je efendija Arnaut.   

Prisutnim vjernicima se obratio i dr. Mensur-ef. Husić, u svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića.

„Danas okupljeni u prirodi zikrimo i spominjemo Allaha, dž.š.. Na ovakvim i sličnim mjestima su boravili i Božiji poslanici, nakon čega su se vraćali među ljude, gdje su radili i djelovali“, rekao je dr. Husić.

Poručio je da se vjernici na prostorima kao što je ovo dovište okupljaju da posvjedoče vlastito uvjerenje, kao i opredijeljenost da žive vrijednosti vjere.

„Ovdje se priključujemo univerzalnoj istini da sve što je stvoreno na ovom svijetu veliča Gospodara. Činjenica je da se danas čovječanstvo nalazi u krizi duhovnosti, ali nama je data Uputa koja će nam pomoći da sačuvamo svoje srce. Ukoliko to zaštitimo, mi možemo zaštititi sebe od izazova, ali i mijenjati sredinu u kojoj se nalazimo“, istakao je dr. Husić.     

Manifestacija „Dova kod Djevojačke pećine 2024“ počela je  19. augusta, a brojne aktivnosti realizirane se uz podršku Muftijstva tuzlanskog, Vlade Tuzlanskog kantona i Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili i načelnik Općine Kladanj i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Jusuf Čavkunović glavni kladanjski imam Asim-ef. Esmić.

„Naš narod ovu dovu, prirodu i ambijent osjeća svojim do kraja, te učestvuje u svim aktivnostima koji se realizuju u okviru vjersko-kulturne manifestacije. Ovo svakako doživljavamo i kao priliku da zahvalimo Allahu, dž.š., na svim blagodatima koje nam je dao, a ova dova je jedan prirodni slijed te naše zahvalnosti“, rekao je glavni imam Esmić.

U okviru programa je nastupio i vokalno-instrumentalni sastav “Merak” i Sapne koji djeluje 15 godina, a ovom prilikom smo sa članicama sastava razgovarali o njihovom radu, ali i dojmovima koje nose iz Brateljevića.

„Prvi put ovdje boravim, pa kao neko ko voli prirodu mogu reći da je lijepo što je cijeli program realizovan na otvorenom prostoru, čime se pokazuje ljepota naše, bosanskohercegovačke prirode. Uživali smo“, rekla nam je Delila Hasanović, članica sastava.

 Dova kod Djevojačke pećine tradicionalno se uči posljednje nedjelje u mjesecu augustu. Prema nekim predanjima datira više od 400 godina.

Author

admin