Zvornik: Svečano otvorena džamija na Kučić Kuli


shadow

U zvorničkom džematu Đulići danas je, u prisustvu velikog broja vjernika iz Podrinja, ali i drugih krajeva Bosne i Hercegovine, svečano otvorena džamija na Kučić Kuli.

Izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko i potpredsjednik Sabora Islamske zajednice, naglasio je da je današnja svečanost značajna za muslimane ovog kraja.

„Džamije su naša duhovna odgajališta, naše luke spasa, naši duhovni zavičaji. Džamije i naša časa ulema su najzaslužnije što smo mi Bošnjaci u ovoj mjeri, u ovom obimu, komopoliti, širokogrudi, velikodušni“, akcentirao je Gobeljić.

Također, Gobeljić je ukazao na trajne, neprolazne vrijednosti, za koje se svi moramo zalagati.

„Naš Poslanik je bio darežljiv, ali nije bio rasipnik, bio je strog u primjeni pravde, ali nije bio depresivan, bio je dobar, ali nije bio naivan. Mi Bošnjaci našim mladim naraštajima moramo ostaviti u amanet vjerski moral i obrazovanje. Ne tako davno, prije tridesetak godina, nismo bili dovoljno budni, obzirni, nismo se nadali da se tolika količina zla može nastaniti u ljudskim srcima, a to se dogodilo. Nedaleko odavdje se dogodio strašan zločin. Stoga, dobrota i dobrohotnost zauvijek, naivnost nikada, i vjera, vjerski, moral i obrazovanje“, ukazao je on.

Vjerski moral će pomoći mladim naraštajima da nikada ne posrnu, ni prema Bogu, ni prema drugim ljudima, poručio je, između ostalog, izaslanik muftije tuzlanskog.

„Uz vjerski moral, obrazovanje će ih činiti, u svakom trenutku, sposobnim da se snađu u društvenom kontekstu, učinit će ih da dostojanstveno hodaju, i učinit će ih da budu poštovani, te da osjećaju visok stepen samopoštovanja“, kazao je efendija Gobeljić.
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović izjavio je da su ovo „momenti ponosa i radosti, ali i momenti refleksije o onome šta ova građevina predstavlja za nas“.

„Danas smo okupljeni ovdje kako bismo zajedno obilježili ovaj značajan trenutak u našem zajedničke džamije. Džamija nikako nije fizička struktura, ona je simbol naše vjere, zajedništva i posvećenosti. Džamija je mjesta gdje se okupljamo radi molitve, gdje tražimo utjehu i snagu, ali i mjesto gdje ćemo zajedno raditi na očuvanju vrijednosti koje nas ujedinjuju. Kroz historiju, džamije su imale ključnu ulogu u zajednicima. Nadamo se da će i ova džamija biti centar gdje će se njegovati duhovnost, gdje će se širiti pozitivne inicijative, koje će koristiti općem dobru“, poručio je on.

Prisutnim su se ovom prilikom obratili i imam džemata Đulići Zijad-ef. Hasanović i predstavnik Građevinskog odbora Rifet Musić, koji su, također, ukazali na važnost današnje svečanosti. 

Prigodan program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, a sinoć je, uoči otvorenja džamije, proučen i mevlud.
Bošnjaci ovog povratničkog mjesta su uspjeli obnoviti život nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

U Kučić Kuli povratak je počeo još 1999. godine. Masovniji povratak počeo je 2001/2002. godine.

Za više od dvije decenije od povratka obnovljene su skoro sve stambene jednice, urađena vodovodna i putna infrastruktura, a svečano otvorenje džamije je za mještane jedan od najradosnijih dana.

Author

admin