Svečano otvorenje Ahi Evran Veli Kiršehir džamije u Olovu 15. septembra


shadow

Načelnik Općine Olovo Đemal Memagić poklonio je danas svoju privatnu kuću Medžlisu Islamske zajednice Olovo, čime je kompletiran vakufski kompleks Ahi Evran Veli Kiršehir džamije u ovom gradu.

Današnjim uvakufljenjem okončan je i jedan od posljednjih koraka koji je realiziran u procesu priprema za svečano otvorenje ove prve džamije u olovskoj čaršiji i jedinog objekta u Olovu s olovnim krovom.

„S ponosom objavljujemo da ćemo našu ljepoticu svečano otvoriti, ako Bog da, 15. septembra ove godine“, potvrdio je glavni imam Medžlisa Olovo Esad-ef. Pepić.

Kako kaže, za ovaj historijski događaj u herojskom Olovu intenzivno se vrše potrebne pripreme, u administrativnom, ali i svakom drugom smislu, s obzirom na to da će Olovo u tim danima dočekati hiljade vjernika i gostiju iz naše i susjednih zemalja, ali i Turske, čije su institucije skoro u cijelosti finansirale izgradnju ove džamije.

Podsjećamo, inicijalna sredstva osigurala je turska općina Kiršehir, a završetak radova omogućen je sredstvima Diyanet Vakufa. Značajna sredstva je osigurao i Medžlis Olovo, kroz razne donacije institucija, ali i velikog broja vjernika.

„Dočekali smo, hvala Bogu, da sve to privedemo kraju i vjernicima u punom kapacitetu na korištenje predamo ove objekte“, kazao je efendija Pepić.

Planirano je da program svečanog otvorenja počne 13. septembra kada će džuma-namaz u Ahi Evran Veli Kiršehir džamiji predvoditi muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus. Isti dan, nakon akšama bit će održana i Večer Kur’ana, uz učešće hafiza iz BiH i Turske.

Sutradan navečer, 14. septembra, bit će održana „Večer mevluda i ilahija“, odnosno centralni program povodom Mevluda, 12. rebiul-evvela, rođendana Poslanika a.s. Svečano otvorenje džamije planirano je na podne, 15. septembra.

„Ovo je ponosan, herojski grad. Radujemo se što ćemo imati priliku pokazati i da smo dobri domaćini, ali i pokazati koliko nam je važno unapređivati kvalitet života i našim građanima i vjernicima osigurati sve što im je potrebno“, poručio je načelnik Olova Đemal Memagić.

Ahi Evran Veli Kiršehir džamija u Olovu imala je svoje radno otvorenje u ramazanu 2022. godine, a, uz danas uvakufljeni objekat u kojem će biti biblioteka i čitaonica, kompleks čini i zgrada administrativnog sjedišta Medžlisa Olovo.

Author

admin