Svečanom akademijom ispraćena 473. generacija Gazi Husrev-begove medrese


shadow

Svečanim defileom i programom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, danas je svoje školovanje završila 473. generacija učenika i 41. generacija učenica ove škole. 

Uz brojne članove porodice i rodbine učenika, te prijatelje ove škole, svečanosti su prisustvovali zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove hafiz doc. dr. Mensur Malkić i direktor Fonda “Bošnjaci” Šahin Kerla.

Završetak školovanje učenicima, roditeljima i profesorima je čestitao mr. Dževad Pleh, direktor ove odgojno-obrazovne institucije.
On je kazao da je ova generacija, uprkos specifičnim okolnostima pandemije koronavirusa, online modela nastave, i promjene boravka u internatu zbog projekta rekonstrukcije ženskog dijela Medrese, ostvarila zapažene rezultate.

„Uz sve te okolnosti, učenici su ostvarili dobre rezultate. U ovoj generaciji imamo 60 odličnih učenika, potom dvije hafize koje su hifz završile tokom školovanja, brojne nagrade osvojene na kantonalnim i međumedresanskim takmičenjima“, rekao je direktor Pleh.

Gazi Husrev-begovu medresu ove godine završilo je 120 učenika; 45 maturanata i 75 maturantica, a učenici generacije su Amina Kusur i Armin Arnautović.

„Velika je čast biti svršenik jedne ovakve škole, sa tradicijom koju treba čuvati i o kojoj treba brinuti. Pored toga što danas obilježavamo završetak školovanja, treba spomenuti i sve etičke principe koje smo usvojili tokom prethodne četiri godine. Moral i dignitet njenih učenika je nešto što je suština Gazi Husrev-begove medrese“, kazala je Kusur.

Kako je istakla, uz ponos osjeća i zahvalnost prema profesorima koji su se trudili prenijeti sve one vrijednosti koje su naglašene vakufnamom Gazi Husrev-bega.

„Sve što sam ovdje stekla, od poznanika koji su mi postali prijatelji, do profesora koji su mi postali uzori je posebnost Gazi Husrev-begove medrese“, zaključila je učenica generacije Amina Kusur.

Učenik generacije Armin Arnautović je istakao kako ga je osjećaj ponosa zbog činjenice da je učenik oe skole pratio tokom četverogodišnjeg školovanja.

„To je škola koja u kontinuitetu daje ljude sposobne za preuzimanje odgovornosti u svojim društvenim zajednicama. A prije toga, dok se školuju ovdje, imaju priliku prije svega naučiti o moralnim vrijednostima, socijalizaciji. Posebnost je da završetkom ove škole nosimo jedan identitet po kojem se prepoznajemo i godinama poslije“, poručio je Arnautović.

Gazi Husrev-begova medresa osnovana je 1537. godine i najstarija je odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini.

Author

admin