Komšić: Nikšić mi nije odgovorio kada sam ga pitao zašto nas sve izručuju SNSD-u i HDZ-u


shadow

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da potpisivanje ugovora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovine i države koči Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i predstavnici manjeg bosanskohercegovačkog entiteta
„U suštini, imamo jedan ne baš prijateljski stav tih politika prema islamu generalno u Bosni i Hercegovini. Potpisali smo ugovore s druge dvije vjerske zajednice, a u Bosni i Hercegovini, zemlji kakva jest, mora se potpisati i ugovor s Islamskom zajednicom. Ne smije se potezati to kako neko upražnjava vjeru. Država nije ta koja određuje, to je stvar vjere, vjerovanja. Suština je da ne dozvoljavaju da se potpiše ugovor, i naravno da se zbog toga javlja problem, ne samo s vjerskim zajednicama, nego u cjelokupnom društvu“, kazao je Komšić gostujući u emisiji „Aktuelno“ BIR televizije.

Govoreći o jučerašnjem obilježavanju neustavnog dana RS-a, Komšić je naglasio da smo svjedoci da nastavljači genocidne politike nastoje poslati poruku kako nisu odustali od toga da otmu dio Bosne i Hercegovine.

„Kada obilježavate dan RS-a i pozivate se na one koji su doveli do zla u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, veličate osuđene ratne zločince, onda ste jednostavno na tri pravca – formalno-pravno, ustavno-pravno i na simboličkoj ravni, krenuli u potpuno pogrešnom pravcu. Ne poštujete Ustav, pravite strašnu političku grešku, i vrijeđate sve one ljude u Bosni i Hercegovini koji su na strani civilizacije. Zašto Dodik to radi? Da pokaže da mu niko ništa ne može – mi, pravosuđe, međunarodna zajednica. Ne možemo očekivati ništa od međunarodne zajednice, jer njima je u cilju da priča o 9. januaru brzo prođe. Ako mi hoćemo da država funkcioniše, ključ za rješenje je u rukama Tužilaštva, samo treba postupiti onako kako mu nalaže zakon“, kazao je Komšić.
U razgovoru, koji je vodio Haris Ahbabović, komentarisao je proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

„Ako ‘Osmorka’ ima dovoljno ruku, neka formira vlast sa SNSD-om, HDZ-om, s kim god hoće, ali me nemojte uvjeravati da je to programska koalicija. Kakav je to program oko kojeg se možeš složiti s Dodikovom ili Čovićevom politikom. Ako se možeš složiti s njihovim politikama, onda ovdje nešto opasno ne štima. Napravite vlast i odgovarajte za svoje postupke. Neki dan sam Nerminu Nikšiću rekao da ga ne razumijem, kako su potpisali taj sporazum, pogotovo u Laktašima, kako su pristali da izbace sve za što vjerujem da je i njima važno, poput NATO-a. Kako su pristali, odnosno, što su potpisivali taj prokleti papir. Mogli su napraviti vlast i bez toga. Nije mi odgovorio kada sam ga pitao zašto su nas izručili na pladnju SNSD-u i HDZ-u. Razumijem šta je vlast, kako se formira, ali zašto su to uradili?! Je li to naivnost, želja da se uđe u vlast, guranje od strane Amerikanaca i Britanaca, koji su to razlozi? To je jedna vrsta enigme, ali ne želim da vjerujem da postoje neki dublji motivi“, kazao je Komšić.

Osvrnuo se i na djelovanje Milorada Dodika, naglasivši da se „Dodik uopšte ne šali, kako god zvučao“.

„On to zaista misli i neće odustati od toga. Iluzorno je za očekivati da on na ovoj tački može doživjeti neku političku transformaciju i promjenu. Može samo da opet trupe NATO saveza uđu u Bosnu i Hercegovinu. U ovoj situaciji, on neće odustati od svojih planova, i on ih javno iznosi. Sami sebe lažemo da on to ne misli tako, lažemo sebe da ćemo ga promijeniti. Isto vam je s Čovićem, on je mudriji, tiši, gura ono što on hoće. Nemojte da budemo naivni, to su stari planovi, koji imaju političku podršku kako u susjedstvu, tako i u nekim krugovima međunarodne zajednice, dok mi u Sarajevu živimo u iluzijama da se oni šale“, upozorio je Komšić.

Podsjetio je da smo u teškim momentima uvijek ostajali sami, te se sami organizovali branivši i sebe i Bosnu i Hercegovinu.

„Tek kad vide koliko si ozbiljan u namjeri da se boriš, politički ili na bilo koji drugi način, tad će te i drugi početi poštovati. Moramo biti svjesni okruženja, interesa, planova, ali se uzdati samo u sebe i moramo biti spremni da branimo ovu zemlju. Imamo državu, ne smijemo dopustiti da nam iscuri kroz prste, zbog bilo kojeg ambasadora, ministra vanjskih poslova, premijera, sve to prođe, ali moramo se osloniti jedni na druge i čuvati državu“, poručio je, između ostalog, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Komšić je komentarisao i rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, ocijenivši da „nije sposoban da napravi ključne stvari“.
„Njemačka će ga braniti, ali čak i oni ne misle da je dobro ono što radi. Jedina podrška koju ima u ovom momentu jeste američka i britanska podrška. Morate znati ono što se dešava iza scene. On je poslan u našu zemlju s određenim zadatkom, s tim da Merkel, koja ga je poslala, više nije vlast u Njemačkoj, ali su ga preuzeli Amerikanci i Britanci. On uopšte ne shvata gdje je došao i kakve političke prilike vladaju“, smatra Komšić.

Author

admin