Bajramska poruka reisul-uleme – 8. juli 2022. godine


shadow

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio je danas poruku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

Agencija MINA bajramsku poruku reisul-uleme prenosi u cijelosti:

Draga braćo i sestre, prijatelji, poštovani komšije i sugrađani.

Sutra, u subotu 9. jula 2022. godine prvi je dan Kurban-bajrama.

Ovaj Kurban-bajram dočekujemo u normalnim okolnostima što se tiče pandemije COVID-19, koja jenjava i, čini se, nestaje. Ove godine imamo i svoje hadžije u Arabiji – oni su naši predstavnici tamo, gdje se okupljaju muslimanski vjernici iz cijelog svijeta.

Tamo, na blagoslovljenim mjestima, upućuju dove Allahu, mole Ga za uputu na Pravi put i zaštitu od velikih nevolja. Nadamo se da će se i obavljanje hadža i umre normalizirati i da se više neće obustavljati.

Nažalost, nakon pandemije dobili smo rusku agresiju na Ukrajinu, koja ostavlja strašne posljedice po čitav svijet. Već sada su milioni ljudi gladni zbog toga, a glad kuca i na mnoga druga vrata. Posljedice osjećamo i mi ovdje, a stanje se, čini se, pogoršava. Stoga vas molim da u ovim mubarek danima, kao i u periodu koji slijedi, povedete više računa jedni o drugima, jer će mnogi biti u potrebi za hranom i ogrjevom. Mnoge će to zarobiti. Molim vas, pomozite im da se oslobode te stege, nađite se pri ruci svom bratu, svom komšiji i svakom sugrađaninu koji ne pokazuje neprijateljstvo prema nama!

Bajramski dani su i dani međusobnog posjećivanja. Posjetite bolesne, obradujte siromašne i usamljene.

U ovim danima prisjetit ćemo se i svojih umrlih. Običaj je da posjetimo njihova mezarja i proučimo im Fatihu, Allahu uputimo dovu da ih uvede u svoju milost i oprosti im grijehe. Ove godine uz bajramske dane obilježavamo i godišnjicu genocida u Srebrenici – tužnu godišnjicu u danima radosti!

Neka Allah spusti svoju milost i na nas i na nevino stradale u genocidu.

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurban-bajrama. Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama.

Bajram šerif mubarek olsun!“.

Author

admin