Muftijstvo banjalučko – Zloupotrebljen je naš usmeni dogovor



Prisustvo muftije banjalučkog Nusreta ef. Abdibegovića jutrošnjem prijemu predsjednice Republike Srpske (RS) Željke Cvijanović je zlupotreba usmenog dogovora, postignutog još u novembru na sastanku povodom inicijative o pokretanju medrese u Banja Luci, saopćilo je Muftijstvo banjalučko.

„Ni u jednom od kasnijih usmenih kontakata ovaj prijem nije dovođen u kontekst obilježavanja 9. januara. Na muftijin zahtjev više puta smo sa organizatorima prijema, a to je Sekretarijat za vjere Vlade RS, provjerili povod i svaki put nam je potvrđeno da se radi o prijemu povodom predstojećih vjerskih blagdana koji se tradicionalno organizuju u ovom dijelu godine“, dodaje se u saopćenju.

Naglašava se da Islamska zajednica uvijek bila otvorena za saradnju sa predstavnicima vlasti na svim nivoima i da uvijek nastupa u dobroj vjeri.

Iz Muftijstva podsjećaju da je i ranijih godina organiziran prijem za vjerske velikodostojnike, a povodom završetka godine i vjerskih blagdana, kojem su tradicionalno prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice, uključujući i prethodne muftije.

„Poseban poziv je naknadno stizao povodom obilježavanja 9. januara, na što se predstavnici Islamske zajednice nisu niti će ikada odazivati“, zaključuje se u saopćenju.

Author

admin