PROTOKOL TRODNEVNE POSJETE REISU-L-ULEME NJEMAČKOJ



Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) BiH Husein ef. Kavazović boravit će u trodnevnoj posjeti Njemačkoj, u okviru koje će biti dodijeljena Murasela muftiji za Zapadnu Evropu Osmanu ef. Kozliću i otvoren Islamski centar u Mainzu.

U petak, 13. septembra, predviđeno je da reisu-l-ulema u prijepodnevnim satima održi sastanke sa predstavnicima njemačkih lokalnih i pokrajinskih vlasti i Katoličke crkve, a da zatim u džamiji u Mainzu održi hutbu i predvodi džuma namaz.

U subotu, 14. septembra, s početkom u 11.00 sati predviđeno je da reisu-l-ulema sa predstavnicima džemata Mainz razgovara o izgradnji i svečanom otvorenju Islamskog centra, te projektu izgradnje Upravne zgrade Muftijstva za Evropu na džematskom zemljištu.

Početak svečanog programa uručenja Murasele muftiji za Zapadnu Evropu Osmanu ef. Kozliću predviđen je za 13.00 i trajaće do 16.00 sati.

Večer Kur’ana u džamiji Mainz planirana je od 18.00 do 20.00 sati.

S početkom u 19.30 sati u Wisebadenu reisu-l-ulema će održati sastanak sa glavnim imamima i predsjednicima zajednica u Evropi, a nakon akšam namaza u džematu Wiesbaden obratiće se prisutnim džematlijama.

U nedjelju, 15. septembra, reisu-l-ulema će otvoriti i proglasiti Islamski centar Mainz vakufom Islamske zajednice i dodijeliti džematsku vakufnamu.

Planirano je da program svečanog otvorenja počne u 11.00 sati.

U okviru programa, osim reisu-l-uleme, planirana su obraćanja novoimenovanog muftije za Zapadnu Evropu Osmana ef. Kozlića, predsjednika džemata Minz Rifata Halilovića kao domaćina, zatim predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Paše ef. Fetića, imama džemata Mainz Halila ef. Makića i predsjednika Građevinskog odbora Nusreta Fakovića.

Predviđena su i obraćanja gradonačelnika Mainza Michael Eblinga, te ministra u vladi Savezne države Rajna-Palatinat Konrada Wolfa.

Nakon svečanog programa biće proučen ezan i obavljen podne namaz.

Author

admin