Saopćenje za javnost



Egipatska Unija u Bosni, član Internacionalne koalicije Egipćana u svijetu, I Udruženje dijaspore Egipta organizuju proteste u cilju:

Izražavanja podrške Egipatskom narodu, a ujedno i protivljenju i oštrom osuđivan i ju sadašnjeg režima (produkta vojnog udara od 2013 god.) i to zbog grubog kršenja osnovnih ljudskih prava- prava na život i fer suđenje. Vrhunac pomenutog neljudskog postupanja i diktatorskog ponašanja režima prema prvom i do sada jedinom legalno izabranom Predsjedniku Dr. Mohamedu Morsiju je prouzrokovalo njegovu neočekivanu smrt dana 17.06.2019 godine, nakon što je 6 godina nevin boravio u zatvoru.

Potvrđeno je da su više od 10 puta pokušali da usmrte Dr. Mohameda Morsija kroz uskraćivanja ljiekova, adekvatnog liječenja čak i o vlastitom trošku, te podmetanja otrova kroz hranu o čemu je i on sam više puta upozoravao sudije u toku montiranog postupka.

Kao građani Bosne i Hercegovine porijeklom iz Egipta, želimo dići svoj glas i alarmirati javnost za zaustavljanje ovog najtežeg rušenja osnovnih ljudskih prava.
Montirani proces suđenja Dr. Mursija od strane režimske vlasti je proglašen od strane svih međunarodnih organizacija za ljudska prava, uključujući UN izaslanika za ljudska prava, Human Rights Watch i Amnesty International, teškim kršenjem ljudskih prava i prava na pravedno i pravično suđenje, a gdje u njima nije ispoštovan ni minimum međunrarodnih standarda.

Napominjemo, da je do sada 551 osoba koja je neosnovano boravila u Egipatskim zatvorima, bez prava na pravično suđenje, doživjela smrt pod sumnjivim okolnostima.
Zbog svega navedenog obavještavamo vas da ćemo održati mirni protest ISPRED ZGRADE EGIPATSKE AMBASADE U SARAJEVU u 13,30 h a u 14,20 h na Baščaršiji, ispred Sebilja, ćemo organizovati okupljanje, a potom mirnu šetnju do BBI Centra.

U toku šetnje uz transparente će biti nošen prazan tabut prekriven Egipatskom zastavom kao simbolom nošenja tijela dr. Muhammeda Mursija zbog odluke trenutnog režima u Egiptu da se njegova dženaza upoće ne održi.

Očekujemo podršku medija i naroda u BiH koji su doživjeli nepravdu i borili se protiv nje.

Predsjednik Egipatska Unija u Bosni
Farid Al Zayat

Author

admin