ODRŽANA SJEDNICA RIJASETA IZ U BIH



Sarajevo, 28. mart 2019. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 4. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Na osnovu zaključaka predramazanskog savjetovanja koje je pod motom „Ramazan, duhovna snaga i zaštita“ održano 18. marta 2019. godine u Sarajevu, Rijaset IZ u BiH usvojio je na prijedlog Uprave za vjerske poslove Plan ramazanskih aktivnosti, čime se nastavljaju pripreme za ovogodišnji mjesec posta.


Utvrđen je Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice u BiH za 2018. godinu i Izvještaj o finansijskom poslovanju Rijaseta za 2018. godinu i isti su upućeni Saboru IZ na razmatranje i usvajanje. Rijaset je usvojio i prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o izboru reisu-l-uleme koji je usklađen sa Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini-prečišćeni tekst.
Rijaset je donio zaključak o raspodjeli planiranih sredstava za finansijsku podršku projektima iz domena Odjela za brak i porodicu koji su delegirani iz muftijstava.


Na današnjoj sjednici je također data saglasnost na Elaborat o uvođenju drugog ciklusa studija na Odsjeku za arapski jezik i književnost na IPF-u u Zenici. Rijaset je dao i saglasnost Institutu za društvena i religijska istraživanja za upotrebu znaka (loga) ove institucije. Prihvaćen je Izvještaj komisije o obavljenoj kontroli poslovanja MIZ Bosanski Novi sa prijedlogom mjera.


Rijaset je rješavao i više kadrovskih pitanja iz domena radno-pravnog statusa uposlenika Zajednice među kojima je i davanje saglasnosti na izbor prof.dr. Zuhdije Hasanovića za dekana Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Odobrena je pomoć većem broju institucija i pojedinaca na prijedlog Ureda za društvenu brigu.(kraj)

Author

admin