“JUGONOSTALGICARI” i DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE



Za 80 godina postojanja Jugoslavije medju nama je stvoreno veoma mnogo posrbica koji na sve moguce nacine podvaljuju Bosni i Hercegovini, i Bosnjacima. Jugoslavija je bila uspjesna jedino u sirenju srpstva, jer su Srbi kontrolisali skolski sistem i svi smo mi prakticno bili dobrovoljni srpski janicari u Jugoslovenskim skolama, od najmanjih nogu. Eto zasto i na vlasti i u medijima i medju nama na FB imas toliko onih koji koji su se tada posrbili i koji nam sada podvaljuju, pricaju protiv Dana nezavinosti, protiv referenduma, protiv naseg narodnog imena Bosnjaci, itd.

Oni se ne bore protiv izdajnika na vlasti, kako to rade svi narodi na svijetu, nego oni omrznutost tih izdajnika u narodu preusmjeravaju na rusenje drzave. Oni koriste omznutost Alije Izetbegovica da osporavaju nase istorijsko narodno ime Bosnjaci, lazno prikauzujuci Aliju kao covjeka koji je “izmislio” to ime, a u stvari Alija je bio najveci protivnik Bosnjastva – on je u vise navarata javno insistirao da ostanemo Muslimani. Tek 1993 on je pristao da se promjeni ime naseg naroda, a i to je bio danajski dar jer je u stvari sazvao “Bosnjacki sabor” da bi svijetu pokazao da se i Bosnjaci odricu legalnog Parlamenta Republike BiH, da i oni kao Srbi i Hrvati vise nece jedinstvenu dzavu. Srecom tada je ne tom Bosnjackom saboru odbijen njegov lukavi plan “Unije tri Bosne”. Tada su Bosnjaci dokazali drzavnicku zrelost cuvajuci cjelovitu Republiku Bosnu i Herceogvinu kao svoju domovinu.

Ne vjerujem da tim toboznjim jugonostalgicarima nedostaju oni jugoslovenski redovi za hranu, za detergente, za kafu, za benzin, ona jugoslovenska neimastinja, i nezaposlenost, i veze za zaposljavanje, i radnicki strajkovi, i galopirajuca inflacija, i odlasci u Njemacku na rad, i odlasci u Trst i u Tursku da bi se kupila obicna odjeca, farmerke, cipele, kosulje itd.

Pa sta tim “Jugonostalgicaima fali, za cime ceznu? Njima fali srpstvo. Njima fali ono licemjerno “bratstvo i jedinstvo” u kojem se jedni ponose svojom “nacionalnom pripadnoscu”, a drugima je njihovo narodno ime Bosnjaci zabranjeno i izgovoriti.

“Jugonostalgicari” kao bajagi placu za Jugoslavijom, a u stvari placu za ondasnjim jednoumljem, kada je postojala samo jedna istina, a to je uvijek bila srpska istina, i u medijima, i u skolama, i u umjetnosti, i u istoriji, bas svugdje. Subara i gusle su bili “nase narodno blago”, a fes i dimije su bili “ostaci proslosti” nesto cega se treba stidiiti. Ucili su nas, kao naivnu djecicu, kako je junastvo kada srpski hajduci “posecaju kicene turske svatove”, a pod “Turcima” su podrazumjevali nas, Bosnjake. Pa nije genocid pao sa neba, to je tada, takvim skolstvom bilo pripremano. Ne zaboravimo: Mladic, Perisic, Beara, Krstic, Talic, Djurisic, … itd. itd. su sve najistaknutiji oficiri JNA, vaspitani u jugoslovenskim vojnim akademijama, na temeljima takvog bratsta i jedinstva, jos dok je Tito bio ziv. Svi su oni cio zivot proveli pod jugoslovenskom petokrakom, i svi su oni vaspitani u duhu “bratstva i jedinstva” i ujedno pocinioci genocida?! Tito i Jugolsvija nisu jedno te isto. Tito nije mogao kontrolisati sve pore vlasti u Jugoslaviji, svaku opstinu, fabriku, skolu,…. Jugoslavija je pokazala svoje pravo lice kada je pocinila genocid nad bosnjackim narodom.

“Jugonostalgicari” nece da budu slobodni od Srbije, i zato nece da prihvate da Bosnjaci i Srbi nisu isti narod, i zato im smeta nasa nacionalna emancipacija pod nasim istorijskim narodnim imenom Bosnjaci. Eto zato oni mrze Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, dan kada smo pokazali da imamo nas poseban identitet, da imamo nase nacionalno dostojanstvo i nasu drzvnicku svijest, da smo slobodarski narod.

Srecom, najbolji Bosanski sinovi slave Dan nezavinsoti, i ipak smo u vecini i ima nas sve vise, a licemjerne posrbice, toboznji “jugonostalgicari” ce biti procitani od svih i ostati ce prezreni, kako i zasluzuju. Da je Jugoslavija ista valjala, ne bi onako mizerno skoncala. Ista sudbina ceka i ove “jugonostalgicare” posrbice.

Author

admin